Allt svårare för unga att komma in på bostadsmarknaden

2019-02-14

Det blir allt svårare för unga att komma in på bostadsmarknaden, som ett led av detta tar allt fler hjälp av föräldrarna när det kommer till bostadsfinansiering, visar färsk statistik.

Att det finns stora utmaningar och problem på bostadsmarknaden är de flesta medvetna om. Att få en hyresrätt kräver år av väntetid vilket har lett till att allt fler unga sparar för att kunna köpa en egen bostad.

Höga trösklar

Kombinationen av krav på kontantinsats och amorteringskrav har skapat tuffare krav från bankerna och gjort det omöjligt för många unga att få ett bolån. Detta gör att allt fler unga vänder sig till föräldrar eller släktingar för att medfinansiera bostaden.

De ökade bostadspriserna gör det allt tuffare. En etta på 35 kvm i Stockholms innerstad kostar i genomsnitt 3 490 000 kr. För att köpa en sådan bostad behöver du först och främst en kontantinsats på 15% vilket blir 523 500 kr, för att bli beviljad ett bolån för resten av köpesumman krävs det en månadsinkomst på drygt 47 000 kr.

Det rådande klimatet på bostadsmarknaden har lett till att allt fler unga stängts ute från bostadsmarknaden vilket skapar en negativ spiral. Detta är något som politikerna måste ta tag i.

Hyresrätter

Även kötiderna på bostäder blir allt längre och sträcker sig ofta över 10 år. Detta gör att de flesta vänder sig till andrahandsmarknaden.

Bostadstrygg.se är en tjänst som vill råda bot på problemet. Genom smarta algoritmer scannar Bostadstrygg.se av hundratals bostadssidor och samlar dessa på ett ställe, på detta sett kan bostadssökande enkelt söka efter andrahandskontrakt och förstahandskontrakt och öka sina chanser till en bostad.