Kreditupplysning

Att kreditupplysningar har en negativ påverkan på kreditvärdigheten känner de flesta till. Många kreditförfrågningar under en kortare period väcker varningssignaler hos bankerna och försämrar chanserna till att bli beviljad ett lån. Nedan reder vi ut allt du behöver veta om kreditupplysningar och dess innebörd.

En kreditupplysning, vad är det egentligen?

När en långivare gör en kreditbedömning så behöver en mängd information inhämtas. Långivaren måste skaffa sig en tillräckligt god bild över låntagarens ekonomi och behöver därmed ta en kreditupplysning för att kunna göra en så god riskbedömning som möjligt.

En kreditupplysning innehåller information om dina aktiva låneengagemang, tidigare kreditupplysningar, betalningsanmärkningar samt skulder hos Kronofogden och dina personuppgifter såsom namn, folkbokföringsadress, deklarerad inkomst, fastighetsinnehav och mycket annat.

Kreditupplysningen är en central del i långivarens kreditbedömning av en låntagare och har därmed stor påverkan på lånevillkor och räntor, det är därför av hög grad att man sköter om sin kreditvärdighet i den mån det går.

rate

Olika typer av kreditupplysningar

Det finns två olika typer av kreditupplysningar för privatpersoner. Informationen och omfattningen i de båda skiljer sig åt vilket även dess respektive påverkan av kreditvärdigheten gör. Det finns en så kallad Mikroupplysning och en Personupplysning, dessa benämns även UC13 och UC3.

En Personupplysning innehåller personuppgifter, inkomstuppgifter för de senaste två åren, äktenskapsförord, fastighetsinnehav, betalningsanmärkningar och skulder hos kronofogden, tidigare kreditupplysningar och aktiva kreditengagemang. En mikroupplysning å andra sidan innehåller endast personuppgifter samt information om betalningsanmärkningar och skulder hos kronofogden.

Personupplysningen utförs då långivaren behöver fullständig information om låntagaren, exempelvis vid en låneansökan. Den innehåller fullständig information och resulterar alltid i att en kreditförfrågan registreras på låntagaren, vilket försämrar kreditvärdigheten. Mikroupplysningen däremot kan ses som en mildare typ av kreditupplysning och registreras inte, därmed påverkas inte kreditvärdigheten av en Mikroupplysning.

Summa summarum så är rekommendationen att försöka undvika att bli föremål för kreditupplysningar i den mån det är möjligt, särskilt personupplysningar.

Vem kan ta en kreditupplysning?

För att en långivare eller en annan aktör ska ha rätt att inhämta en kreditupplysning om dig så föreligger ett krav som säger att långivaren eller aktören måste ha ett så kallat legitimt skäl, det måste alltså finnas en bra anledning till att kreditupplysningen inhämtas.

Det finns även ett krav på att personen som blir föremål för kreditupplysningen har lämnat ett godkännande om att kreditupplysning tas.

Hur kreditupplysningar påverkar kreditvärdigheten

En kreditupplysning får vara registrerad i max 12 månader, ju fler kreditupplysningar som görs desto sämre blir kreditvärdigheten. Många kreditupplysningar under kort tid sänker ditt kreditbetyg hos Upplysningscentralen och sänder dåliga signaler till långivarna.

Upplysningscentralen, även kallat UC är ett kreditupplysningsföretag som ägs av storbankerna och utgör en central del i många långivares kreditbedömning. En UC omfattar mest information och har därmed blivit en praxis hos majoriteten av långivarna.

Vad som sänker kreditvärdigheten är när flera kreditupplysningar registreras under en kortare period, man brukar säga att max 3 kreditupplysningar är en riktlinje för att bibehålla kreditvärdigheten.

När flera kreditupplysningar registreras under en kortare period så sänder det signalen till långivarna att du har många tagit många lån och nu har en sämre betalningsförmåga. Detta påverkar därför hur bankerna sätter sin ränta när dom gör en riskbedömning av dig som låntagare.

Om du har planer på att låna pengar inom en snar framtid så är det viktigt att tänka på att inte ta några kreditupplysningar i onödan.

Hur länge lagras uppgifterna?

En kreditupplysning finns registrerad i 12 månader. När det kommer till betalningsanmärkningar så sitter de kvar i 3-5 år. För betalningsanmärkningar som grundar sig på skulder från ett privat företag så gäller 3 år, för betalningsanmärkningar som grundar sig på skulder från statliga organ så gäller 5 år.

Kontrollera ditt kreditbetyg

Upplysningscentralen har en tjänst som heter Min UC. Där kan du beställa en kostnadsfri kreditupplysning per år. I kreditupplysningen kan du se ditt kreditbetyg, dina befintliga lån, betalningsanmärkningar och skuldsaldo, inkomst och mycket mer. Läs mer om Min UC här.